Het school leven op; Escuela del CAE.
Hola mis amigos.
Zoo na 4 dagen school hier in Paraná op Escuela del CAE, ga ik jullie eens vertellen hoe het er hier aan toe gaat. Eerste indrukken: hektisch, ongeorganiseerd, druk maar vooral ook gezellig. Ik zal even vertellen hoe het in elkaar zit. Escuela del CAE is een prive school, dat betekent dat je per maand school geld moet betalen, dat is op een publieke school niet het geval. Bijna alle scholen hier zijn basischool en middelbare school in een. Zo ga je dus vanaf je 3/4 jaar tot je 17/18 jaar naar de zelfde school, dat is ongeveer 14 jaar!! Dat vind ik echt lang. Ook moet je bij mij op school een school uniform dragen. Op de dagen dat je gym hebt is dat een grijze joggings broek, en op de andere dagen een geruiten rokje. Nu is het erg koud, dus de meeste mensen dragen de hele week de joggings broek. Ik heb deze week mijn rokje gekocht, maar hij was heel erg lang, dus iedereen laat em dan korter maken, dus ik ben deze week nog in me gewone kleren naar school gegaan. Ook niet zo koud. Want meen oooh meeen, daar komen we op het tweede punt aan; ze hebben hier GEEN, jaa je leest het goed GEEN verwarmingen op school. En deze week was het echt heel maar dan ook heel koud, gewoon 3 graden in de klas. Iedereen zit dus ook met jas en 3 truien aan in de klas. En dan vriest je neus er nog af. Maar goed. De school is erg klein en per jaargang is er ook maar een klas. Het is dus zo dat je ook nog 14 jaar lang bij dezelfde mensen in de klas zit. Iedereen kent elkaar dan ook door en door. Ik zit in een klas met 6 meisjes en 17 jongens. Ook heb ik allemaal vakken die ik zodra ik naar 4 havo ging meteen heb laten vallen, we hebben trouwens super veel vakken, ik zal ze even opnoemen; gym, taal, scheikunde, natuurkunde, filosofie, etiek, geschiedenis, aardrijkskunde, wiskunde, rechtenstelsel van argentinie en engels. Me lievelings vak is nu engels, jaaa echt (!!!) wie had dat ooit gedacht. Dat omdat, dat het enige vak is wat ik helemaal goed kan volgen. Het engels nivo licht hier niet zo heel hoor, zeg maar iets lager dan mijn engels nivo, dus dat is vrij laag. Van de andere vakken versta ik sommige dingen, ik weet bijvoorbeeld waar ze het over hebben maar de details versta ik niet. Mijn cordinator is op zoek naar een spaans leraar voor mij, dan kan ik na school tijd spaanse les nemen. Wat ik merk wel echt dat ik het snel moet leren, anders is het leven ook zo stil.. Want ik kan niet mee praten. In de klas zijn de jongens vooral geintreseerd in wat voorn muziek wij in Nederland luisteren en '' do you like Roeijd ban Niesteroeij ?'' Nou dan moet je maar net begrijpen dat hij daar; ruud van nisterooij mee bedoelt. haha. Een schooldag starkt om kwart over 7 sochtends (!) tot en met 3 uur smiddags en op vrijdag tot en met 1 uur. Deze week waren best veel leraren ziek, dus we hebben de hele week tot 1 uur gehad, behalve gister op woendag wel tot 3 uur. Soms is het wel saai-ig op school omdat ik bij moeilijke vakken als natuurkunde en scheikunde vrij weinig begrijp, dus dan ga ik maar een beetje tekenen. Een dag bestaat uit 10 lesuren van elk 40 minuten, en om de 2 uren heb je 5/10 minuten pauze. Oke, dit was zoon beetje mijn verhaal over school.
Iedereen trouwens heeeel erg bedankt voor de leuke reactie's. Ik heb wat foto's van de introductie week er op gezet, ik kijk of ik nog meer foto's kan opzetten, maar sommige foto's zijn een te groot bestand, dus dan moet ik ze eerst verkleinen, erg veel werk. Maar goed.
Heeeel veeel liefs vanuit Paraná!
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Anke.
En wij vonden jena al koud..
Aah Ank, ik lees die hier vanuit het (40 graden) malaga waar ik dus ook op school zit, dat hectische ken ik. Dat is hier ook nit normaal! Maar is het bij jou ook allemaal Spaans? Niet te begrijpen hea! Die grammatica is echt killing. Vosotros, Yo, u, alles. Hahahha!
Leuk verhaal, ben benieuwd naar de volgende!
Muchos Besos,
Roel
aftertomorrow.org
oei oei koud en dan de hele tijd stil zitten ik geloof je da"s minder ik hoop voor je dat het met dat spaans lukt want anke en niet kwebbelen da ken nie!! hou je taai meissie groetjes ronny ria