Mijn High School jaar in Argentinië.

Het leven van Argentijnen.

Hola!

Zoals Nederland bezig is met wetten en regels.. zo zijn ze hier in Argentinië met totaal andere dingen bezig. Eigenlijk is bijna alles hier, nou misschien wel alles, een ongeregelt zooitje. Nou ja, neem bijvoorbeeld het verkeer, er is wel een regel, namelijk; Gas geven, rijden waar je naar toe wil, en tussen door misschien toch nog even op de andere weggebruikers letten. Zo rijden ze hier aan allebij de kanten van de weg, rijden zonder helm, en ik denk vaak ook nog wel zonder rijbewijs. In Nederland zou de politie al lang op hol zijn geslagen.

Ook op school, iedereen rent door de klas, schreeuwt door de klas, gooit dingen door de klas, en zijn eigenlijk met bijna alles bezig, behalve echt leren (heb ik vaak het idee).Als mevrouw Keulen hier zou rondlopen zou ze niet weten wat ze nou zou moeten doen.

Maar misschien is het wel beter, wat minder regeltjes en wetten. En gewoon doen waar je zin in hebt, maar wel rekening houden met de ander. Want datdoen Argentijnen zeker, ze zijn heel hartelijk en willen het liefst alles delen. Zo zei de vader van een vriendinnetje van me gastzusje laatst iets tegen mij, en dat was echt typisch de argentijnse gedachte: my house, is your house!

Oke maar hoe gaat het met mij? Met mij gaat het goed, en met jullie? Vandaag is na een heel leuk weekend de tweede week school alweer begonnen. Vanochtend ben ik met mijn gastmoeder naar de sportclub geweest onder schooltijd, dat mag blijkbaar, en toen heb ik me ingeschreven voor atletiek. Vanavond rond 6 uur, 7 uur kon ook, dat komt hier niet zo nauw, ga ik naar de club en word ik voorgesteld aan de trainer en dan gingen we kijken welke dagen ik ga atletieken, teminste als ik dit allemaal goed heb begrepen, in half engels half spaans. Oke mijn weekend; op vrijdag ben ik eerst na school samen met Florencia (gastzusje), Camila en Delfina naar een vrouw geweest, die de kleren voor het kostuum festival voor ons gaat maken, om op te meten en alles af te spreken. Daarna gingen we de stof kopen, we worden astronauten, ben benieuwd hoe het er uiteindelijk uit ziet. Toen ging ik nog met Florencia de laatste dingen voor me school uniform kopen, en savonds kwam er nog een vriendin hier eten. Op zaterdag ging ik eerst naar de club, maar toen zeiden ze dus dat ik vandaag maar terug moest komen, want de man van de atletiek was er niet. Daarna gingen we eten bij familie, dat doen we volgens mij elke dag in het weekend, heeel gezellig! Een hele leuke familie. De nichtjes willen me alles leren, en herhalen elk woord net zo lang tot dat ik het onthoud. haha. Rond een uur of 4 ging ik samen met me gastmoeder, een vriendin van me gastmoeder, me gastzusje (Catalina) , twee neefjes en een nichtje naar DE CAMPO! Veel over gehoord, dus ik was erg benieuwd. Een campo is een boederij, ze vertalen het hier als country. Ik denk dat het gewoon boederij betekent. Het was ongeveer 3 kwatier rijden van hier. We kwamen echt in een deel van Argentinië zoals je Argentinië van tv kent, mannen op paarden, en wat armoediger allemaal. Eenmaal bij het zandpad dat leid naar de campo aangekomen gingen we achter in de pickup staan, en crosten we naar de campo. Dat was echt super super super vet! Het is hier nu al wat mooier weer, dus het was echt geweldig! Toen waren we bij de campo, echt WAUW! Een super groot wit huis/boederij, met heel veel kamers en allemaal heel oud ingericht. De campo is van heel de familie, in de zomer gaan ze er met zijn alle op vakantie, en ze gaan er vaak in de weekenden heen. Even weg uit de stad! Heerlijk. Ze hebben er een paard en een hond, de buuren van de campo zorgen voor de dieren en voor het huis als er niemand is. Het was echt super leuk. Toen we naar huis reden belde Florencia op of ik mee uit wilde, nou jaa ik was wel heel moe, maar ja zoals ons mam zegt; ik wil natuurlijk niks missen, dus natuurlijk ging ik mee! Uiteindelijk Lag ik op zondag ochtend dan eindelijk in me bed. Zondag middag ging ik samen met me gastmoeder en gastzusjes naar weer andere familie, waar ook weer de hele familie bij elkaar kwam. Hier had ik me eerste echte argentijnse ASADO. Een asado is een typisch argentijnse barbeque. Zondag avond gingen we nog naar de kerk, dat doen ze elke week, vorige week waren we niet gegaan want toen had Catalina dans voorstelling, nou ik ben maar mee gegaan. En zo zijn we weer aangekomen bij vandaag.

Ik heb trouwens nog een paar leuke weetjes/ feitjes en gewoon onzin te vertellen.

-Iedereen hier, maar dan ook iedereen heeft naast zijn WC nog een soort halve WC. Nou gister ging ik toch eens vragen wat dat dan was. Nou het is om je te wassen na het naar de WC gaan, het is een echte ''wet'' hier in Argentinië om zoon ding naast je WC te hebben, ik vind het maar vreemd. Maar goed.

-Wist je ook dat saovnds de rotonde hier in het centrum van Paraná THE PLACE TO BE is voor jongeren zo rond de 20. Ze rijden er allemaal heen met hun brommer/ scooter of auto en gaan er kletsen met andere ''hang'' jongeren. Het is savonds super druk op de rotonde en je kunt er amper nog rijden. Ik keek echt me ogen uit, maar schijnbaar is dat heel normaal. Ik moet er echt een foto van nemen, het is zoon comisch beeld.

Ooh jeetje, het is een beetje een heel lang verhaal geworden, maar ach, dan zijn jullie ook weer op de hoogte.

heeel veel liefs uit Argentinië.

Anke.

Ellen Holandesa Argentina!

Je schrijft leuk Anke!! Haha en veel is herkenbaar natuurlijk! Alleen heb ik niet zo'n typische familie. De asado was dan ook gewoon wachten tot het vlees klaar was en daarna snel met vrienden naar het park (de asado was dan ook alleen met zusje, ouders en oma). Lijkt me wel super leukk!!!

chrisje

ankkieeee wooo het klinkt allemaal heel leuk!!! ben benieuwd naar nog meer leuke verhalen.
have fun mup xxxxxxxxxxxxxxxx

Iris

Heee Anke,

Ik heb nu is uitgebreid al je verhalen gelezen. Echt super leuk!
Je maakt echt wat mee daar! Maar na een jaar kun je straks niet eens meer nederlands praten :P
Dus die taal komt vanzelf wel!
Kijk uit naar je volgende verhaal!
Trouwens kwart over 7 op school :O ik zou dood gaan :P haha!
Wel fijn die CAMPO, dan heb je toch nog af en toe ruimte!
Heb je trouwens ook wel een beetje tijd voor jezelf?
En ben je niet ontiegelijk moe al :p
haha
Nou ik mis je wel hoor!
Heeeeel veel plezier

Dikke kus Iris

Yvonne

HA Anke,

Ik heb net jouw verhalen door zitten te lezen. Klinkt
aantrekkelijk behalve die kou, dat zou niks voor mij zijn.

Je hebt overigens een erg levendige manier van vertellen, dat maakt het wel extra leuk voor je nieuwslezers.

Meid geniet ervan, denk wel ook aan jezelf, ren jezelf niet voorbij.
Wij zullen aan je denken vooral als we gaan wokken.

Lieve groetjes uit het regenachtige Buggenumse land
van Sem Sil Sanne Arno en Yvonne

Nona

Jaaaaa, eindelijk kan ik je leuke verhaaltjes lezen. daar heb ik drie weken op moeten wachten haha.
Wat fijn dat het goed gaat, klinkt allemaal super leuk enzo.
Je famlilie klinkt ook erg aardig, heel gastvrij?
hooop snel weer een verhaaltje te lezen!
liefs & kusjes van nona (en ook van papa, mama & maud)

(ps. afrika was trouwens suppeer leuk, maar ik zal je nog wel een mailtje sturen of een brief ofzo:))